כאן נסביר בקצרה על כמה מרכיבי המחשב ועל מאפייניהם

 

המחשב הביתי או המשרדי הסטנדרטי יכיל בדרך כלל את הרכיבים הבאים:

 

לוח אם – MotherBoard

לוח אם הוא הלוח שעליו ואליו מחוברים כל רכיבי המחשב וההתקנים השונים, דוגמת מעבד, כרטיס מסך, זיכרון מחשב, דיסק קשיח ועוד. תפקידו של לוח האם לקשר בין הרכיבים השונים בצורה הרצויה והמוגדרת במערכת ה- Bios. הנתון המזהה החשוב ביותר בלוח אם, הוא ה- Chipset, המגדיר את הטכנולוגיות השונות שנתמכות על פיו.

מעבד – CPU – Central Processor Unit

המעבד הוא בעצם ה"מוח" של המחשב, שמחשב ומעבד את המידע (המתקבל מהזיכרון) בקצב שנקבע על פי תדירות השעון / גביש, נתון הנמדד ביחידות GHz – Giga Hertz (ביחס למיליארד מחזורים בשנייה). הנתונים החשובים המיוחסים ביותר למעבד הם: מספר ליבות, כאמור מהירות שעון, זיכרון L2 ומהירות FSB.

זיכרון נדיף – RAM – Random Access Memory

ה RAM הנו זיכרון נדיף/זמני המכיל מידע רלוונטי ליישום או לפעולה שמתבצעת באותה העת במערכת ההפעלה. ה- RAM איננו מקור אכסון אשר נשמר בו מידע באופן קבוע. הזיכרון הוא ידידו הטוב של המעבד והם מתקשרים באופן קבוע, וכך גם עם לוח האם ועם שאר הרכיבים (דיסק קשיח, כרטיס מסך וכד'). הנתונים החשובים המיוחסים לזיכרון הם: טכנולוגיית DDR / DDR2 / DDR3, נפח (נמדד כיום ב GigaBytes), מהירות ב MHz וזמניCL.

דיסק קשיח – Hard Drive / Hard Disk

הדיסק הקשיח הנו מדיית אכסון המכילה בדרך כלל את מערכת ההפעלה וקבצים ותיקיות שאנו שומרים ומאכסנים בה. בעקבות רגישות וחשיבות ההארד דיסק, המכיל את החומרים האישיים שלנו, חשוב לציין שבשנים האחרונות דיסקים נוטים להתקלקל בתדירות גבוהה. למרבה ההפתעה, גם ובעיקר דווקא החדשים שבהם! הדיסק הקשיח נמדד בעיקר על פי – גודל / נפח (נמדד כיום ב GigaBytes או ב TeraBytes), גודל הזיכרון הנדיף/המאיץ (Cache) (נמדד ב MegaBytes) למאמר המלא…

כונן, צורב – DVD/CD R/W

הצורב מסוגל לקרוא ולכתוב לדיסקים מסוג CD או DVD. מדיית ה- CD וה- DVD הינן פופולריות לשימוש בתור מקור אכסון נייד, עם כי לאחרונה תופסים את מקומו פתרונות אחרים דוגמת כרטיסי זיכרון, דיסק און קי / DiskOnKey ופתרונות אכסון בענן. דיסק CD מסוגל להכיל כ 700 מגה-בייט של מידע ולעומתו ה-DVD (שכבה בודדת) מסוגל להכיל כ- 4.7 ג'יגה-בייט של מידע.

כונן – Blu-Ray

טכנולוגיה אופטית המיושמת על גבי דיסקים, בדומה ל CD ול- DVD. דיסק בלו-ריי עם שכבה בודדת מסוגל להכיל עד כ- 25 ג'יגה בייט (יותר מפי 5 מה- DVD).

כרטיס מסך – Video Adapter / Video Card

כרטיס מסך מאפשר לנו לראות את הפלט החשוב ביותר, אולי – הפלט הוויזואלי. כרטיס המסך מכיל על פי רוב מעבד גרפי (GPU) שתפקידו לחשב ולעבד נתונים גרפיים, ועצם קיומו מקל על המעבד הראשי (CPU) ומניח לו לבצע פעולות אחרות. איכות כרטיס המסך נמדדת בדרך על פי גודל זיכרון (הנמדד ב MegaBytes), טכנולוגיית הזיכרון (DDR / DDR2 / GDDR3 / GDDR4 / GDDR5), גודל ה Bit Width (בכפולות של 8 bit). במחשבים רבים משתמשים בכרטיס מסך המובנה בלוח האם, הגוזל משאבים מהמעבד והזיכרון הראשי, דבר המאט את פעילות המחשב.

ספק כוח – PSU – Power Supply Unit

ספק הכוח מספק חשמל מרשת החשמל לרכיבי המחשב – לוח אם, דיסק קשיח, צורב DVD, מאווררים וכ"ו. הספקו של ספק הכוח נמדד ביחידות 'וואט' / Watt'. ניתן לחשב את ההספק הרצוי לנו על פי סכום צריכת רכיבי המחשב השונים. יש לציין כי לרוב, הספקים הפשוטים אינם ממביאים לידי ביטוי את ההספק המצוין על גבם. ספק כוח שאכן מספק את הכוח שמוצהר עליו הנו מסוג – "True Power".

מאווררים ופתרונות קירור אחרים

כמו בכל מכונה שיש בה רכיבים שמתחממים בפעולתם, יש צורך בפתרונות קירור על מנת למנוע שגיאות ותקלות. קיימות שתי שיטות עיקריות לקירור – מאוורר וקירור פסיבי באמצעות צלעות קירור המפזרות את החום. המאוורר הנפוץ ביותר הוא זה של המעבד, שעל פי רוב נושב לכיוון צלעות הקירור שמותקנות על המעבד ושביניהם מרוחה משחה תרמית המסייעת לקירור. את מאוורר המעבד בוחרים על פי המעבד / התושבת (Socket) המתאימה. מקובל למדוד את המאווררים לפי מספר סיבובים לדקה, רמת רעש אקוסטי ואורך חיים משוער.

מארז – Chassis

המארז הנו המעטפת החיצונית לרכיבי המחשב, וכיום רוב המארזים מגיעים עם חיבורי USB, כניסת מיקרופון ויציאה לרמקולים קדמיים. ישנם מספר סטנדרטים לממדי המארז, כאשר עם הנפוצים שבהם ניתן למנות את MicroATX ו-  ATX. ישנם גם מארזים המותאמים למערכות מחשב לקולנוע בייתי, ונקראים HTPC.